L’ACEB orienta les pimes del Berguedà per donar els primers passos en transformació digital

La patronal ha organitzat un webinar per presentar una guia que  busca facilitar la integració de les noves tecnologies en les petites i mitjanes empreses

El conjunt del teixit empresarial es troba en un moment de canvis d’unes magnituds mai vistes derivat de la digitalització. La transformació digital s’ha convertit en un element clau per a l’estratègia de molts negocis i és un requisit bàsic per a garantir la competitivitat de qualsevol organització i la supervivència de les empreses més petites en depèn. De fet, alguns experts estimen que en els pròxims anys, el 40% de les empreses desapareixeran si no es digitalitzen.

El confinament i el teletreball han portat als consumidors a augmentar les seves compres de productes i serveis a través d’Internet, un món on el petit comerç i les pimes encara tenen molt camí per recórrer.

Per orientar i acompanyar a les pimes del Berguedà en aquest procés necessari, l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà (ACEB) ha organitzat, conjuntament amb la Federació d'Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (FEPIME), un webinar orientat a la transformació digital empresarial al qual hi han assistit una vintena d’empreses del Berguedà.

L’acte s’ha centrat en l’explicació i presentació de la guia “Transformació digital per a pimes, el repte de ser més eficient, més rendible i més competitiu en l’era de la digitalització”, un document que té l’objectiu de facilitar la integració de l’ús de noves tecnologies a les petites i mitjanes empreses.

La guia, elaborada des de FEPIME en col·laboració amb l’empresa Barcelona Puffin Consulting, pretén ser una eina útil i pràctica que ofereixi informació sobre eines digitals i sobre com implantar una estratègia de transformació digital a l’empresa. És totalment gratuïta i busca simplificar la tasca d’integrar l’ús de les noves tecnologies en el dia a dia de les empreses de menor dimensió i pretén ser un instrument per a ajudar els petits empresaris a identificar les oportunitats que la nova era digital brinda als seus negocis per tal d’adaptar-se i ser més competitius.

La presentació ha comptat amb la participació del secretari general de Fepime, César Sánchez, i els dos autors de la guia, Jens Blüm i Toni Torredemer.

Les pimes del Berguedà han d'afrontar el repte de la transformació digital i no veure-ho com una amenaça per a poder competir amb el comerç electrònic. Cap sector es pot quedar enrere”, ha començat explicant la responsable de comunicació de l’ACEB, Irene Casanovas. “Sabem que molts empresaris de la comarca no saben com afrontar la digitalització, per això la importància d’aquest webinar i de la guia amb la qual col·laborem amb la difusió”.

Durant la presentació, Jens Blüm, CCO i Co-Fundador de Barcelona Puffin Consulting ha descrit el perfil dels consumidors actuals: “el client és totalment digital, està sempre connectat, és un generador de continguts i no té paciència, busca la immediatesa i també demana honestedat a les empreses”. 

Blüm s’ha encarregat de detallar els sis eixos que estructuren la guia: les eines digitals, la ciberseguretat, la protecció de dades, casos d’èxit en la digitalització, resultats de projectes digitals i un guió de la implantació de l’ADN digital a les pimes. “És una guia molt visual, que es pot llegir amb mitja hora i que serà útil tant per a les empreses que comencen ara el camí de la digitalització com per a les que ja estan en marxa”, ha exposat.

Per la seva banda, Toni Torredemer, CEO i Co-Fundador de Barcelona Puffin Consulting ha exposat els elements clau perquè les pimes construeixin una estratègia amb ADN digital. “Adaptar-se a la digitalització és inevitable. Per fer-ho, les empreses han de tenir clar com són i com és el seu entorn. A partir d’aquí cal crear una estratègia i comunicar-la implicant recursos i persones, fomentant la innovació i prenent decisions per tal de no quedar-se enrere i desaparèixer”, ha explicat.

Torredemer també ha animat a les empreses assistents a fer un exercici d’autoconeixement i anàlisi de la seva empresa. “És essencial saber si el client obté la informació de manera presencial o bé en línia, i per quin canal compra finalment”, ha detallat. “Primer de tot, cal que la pime se centri en allò que el fa diferent i única”.

D’altra banda, també ha destacat la importància d’estar presents a les xarxes socials: “l’empresa ha de mostrar els seus productes o serveis i, alhora, interaccionar amb els clients escoltant-los i resolent els seus dubtes”.  En el mateix sentit,  el consultor ha afirmat que el consumidor cada cop és més digital. “Per arribar a captar aquest tipus de consumidor, cal que l’establiment tingui presència a Internet, sigui a través d’una pàgina web o de les xarxes socials. En definitiva, les empreses han de saber adaptar-se a les noves tendències de consum”, ha conclòs.