El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, remarca la necessitat de preservar i protegir el teixit productiu al Webinar ACEB Destacats

El secretari general ha assistit aquest dimecres a un webinar organitzat per l’ACEB per resoldre els dubtes de les empreses i autònoms de la comarca.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, s'ha reunit aquest dimecres amb el teixit empresarial del Berguedà en un webinar organitzat per l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB). La sessió ha comptat amb l'assistència de diversos representants de la Generalitat de Catalunya, ajuntaments del Berguedà, entitats del tercer sector, representants del sector privat de la comarca i entitats empresarials de l’Anoia, el Bages, el Ripollès i la Cerdanya com la Unió Empresarial de l’Anoia, la Patronal Metal·lúrgica de la Catalunya Central, la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès o l’Agrupació Empresarial de la Cerdanya.

Un centenar de persones, entre representants d'entitats, empreses, autònoms i alcaldes, han assistit a la jornada i han pogut traslladar les seves inquietuds al secretari sobre ajuts, prestacions, dubtes legislatius, cobrament d'ERTOs o els testos de coronavirus per a les empreses, entre d’altres.

Josep Ginesta ha començat la seva explicació elaborant una radiografia de la situació actual, citant a Guy Rider, director general de l'OIT. D’entrada, ha puntualitzat que “una de les particularitats d’aquesta crisi és que ha situat en un context de complexitat social a moltes persones que mai havien patit una crisi de forma directa. Persones que tenien salaris estables i empreses que eren perfectament viables s’han trobat, d’un dia per l’altre, en l’absoluta inactivitat, i molts d’ells amb salaris extraordinàriament reduïts”, ha exposat.

En aquest sentit, Ginesta ha emfatitzat l’absoluta necessitat de “preservar el màxim d’empreses possible durant aquesta crisi i un cop s’aixequin les restriccions de caràcter sanitari i d’ordre públic”. En aquest sentit, ha apuntat que “el treball de qualitat  és la millor política social que pot fer qualsevol país. S’han de mantenir les empreses i protegir teixit productiu”.

D’altra banda, el secretari ha remarcat que a Catalunya prop de 810.000 persones han vist afectat el seu lloc de treball, ja sigui per un ERTO, perquè tenien un contracte temporal o per ser autònoms. “Això significa una quarta part del conjunt de persones que treballen a Catalunya”, ha subratllat.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies ha apuntat que la xifra d’ERTOS a la Catalunya Central ha estat fins al moment de 188.509 treballadors afectats i 45.845 expedients tramitats. Ha ressaltat que les tres comarques amb un major impacte percentual són l’Anoia, el Berguedà i el Bages.

En aquest sentit, Ginesta ha volgut remarcar que el Ministeri de Treball i Economia Social no ha estat a l’altura de les circumstàncies. “Moltes persones treballadores de Catalunya han vist com es demorava extraordinàriament i inexplicablement la seva prestació d’atur quan era l’única font d’ingressos que podia tenir. Hi ha prop de 80.000 persones que no han rebut aquesta prestació”, ha recalcat. No obstant això, ha esmentat que des del Govern s'ha fet "pressió política i mediàtica a tots els nivells" perquè l'Estat aboni aquests diners en els casos que encara hi ha pendents de pagar.

A continuació, el secretari ha exposat que el pla de reactivació del futur haurà de ser consensuat amb el territori. “S’han de fer estratègies territorials i cada territori hauria de tenir un espai de concertació on els representants dels empresaris, els sindicats i el teixit productiu puguin construir una estratègia amb l'administració pública", ha afegit. “Els llocs de treball no surten de decisions macroeconòmiques fetes en un despatx de Barcelona. Aquestes decisions les prenen les empreses instal·lant-se al territori”.

Per acabar, preguntat per les polítiques actives d’ocupació, Ginesta ha assenyalat que la demanda de formació creixerà a causa de la reformulació de moltes activitats i de la manera de treballar d’empreses i treballadors. En aquesta línia, ha insistit que el govern de l’estat “ha decidit suspendre i rebaixar els recursos finalistes en matèria de polítiques actives, el què ha significat una reducció del 55% dels recursos que teníem”. Tanmateix, ha conclòs que des del departament de Treball, s'estan reorientant i redissenyant recursos.

 

Propers WebinarsACEB

Aquest webinar i la resta de sessions online organitzades per l’ACEB es poden recuperar al canal de Youtube en aquest enllaç: https://bit.ly/2AIpT3m. En les properes setmanes l’ACEB seguirà organitzant noves sessions online de temàtiques diverses per donar informació, eines i també resoldre dubtes a les empreses i professionals autònoms.