L’ACEB organitza un webinar per resoldre els dubtes de les empreses industrials del Berguedà que es poden acollir als ajuts de la Generalitat Destacats

Més de 470 empreses industrials de tot Catalunya ja han sol·licitat aquests ajuts

El Govern de la Generalitat ha posat en marxa subvencions destinades a micro i petites empreses del sector industrial i de serveis a la producció de Catalunya afectades econòmicament per la COVID-19. L’objecte de l’ajut està dotat amb 10,8 milions d’euros.

A la comarca del Berguedà, el primer trimestre del 2020, hi havia registrades 150 empreses del sector industrial, un 12,63% del total. Per poder resoldre tots els dubtes de les empreses industrials de la comarca del Berguedà que es volen acollir a aquests ajuts, des de l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà (ACEB) en col·laboració amb l’Agència de Desenvolupament del Berguedà (ADB) i els Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a la Catalunya Central, s’ha organitzat un webinar a càrrec del sub-director de la sub-direcció general d'Inversió Industrial de la Direcció General d'Indústria, Jordi Carbonell.

Carbonell ha destacat que des de la Direcció General d’Indústria són conscients de la situació empresarial del país i de la concentració de petites i mitjanes empreses industrials que hi ha al territori. En aquest sentit, ha puntualitzat que de les 24.581 empreses industrials amb assalariats de Catalunya, un 93’2% són micro i petites empreses que normalment tenen un major dificultat per accedir als instruments finançaments de la liquiditat. En aquest sentit, ha matisat que “dins de l’optimització dels pocs recursos pressupostaris que té la Generalitat en l’àmbit industrial, voliem intentar que la part d’ajut directe beneficiés a aquesta tipologia d’empreses”.

Per això, els ajuts van dirigits a les micro i petites empreses que formen part de l'àmbit competencial del Departament, manufactureres i de serveis a la producció (codis CNAE 10 a 33), i les de serveis a la producció (codis CNAE 35 a 39).

Carbonell també ha detallat les condicions que han de complir les empreses de la comarca per poder sol·licitar la subvenció. Per poder accedir als ajuts han de tenir menys de 49 treballadors i acreditar una reducció de la xifra de vendes del 33% o superior, en el període 1 de març a 30 d’abril del 2020, en relació al mateix període de l’any 2019. D’altra banda, també han de comprometre al manteniment dels llocs de treball amb contracte indefinit entre 1 de març i 31 de desembre de 2020.

Pel que fa a l’ajut, es destinaran 1.500 euros per a cada lloc de treball de caràcter indefinit mantingut des de l'1 de març fins el 31 de desembre de 2020, amb un límit màxim d'ajut per a cada tram de nombre de treballadors.

Tot i que aquesta és una línia amb concurrència competitiva on es valoren les peticions en funció de cinc criteris, sobre ells s'atorga una puntuació, i no es concedeix per ordre de sol·licitud, Carbonell ha remarcat que ja s’han rebut més de 470 sol·licituds i ha animat a les empreses assistents a demanar l’ajut si compleixen els requisits.

El termini de presentació de sol·licituds acaba el dia 1 de juliol i la voluntat del departament és acabar de fer les valoracions la primera setmana de juliol i fer una proposta de resolució a partir del 15 de juliol.

Per acabar, la Directora dels Serveis Territorials a la Catalunya Central, Bàrbara Minoves, ha estat l’encarregada de concloure el webinar. Minoves ha volgut explicar que el Berguedà és la comarca que ha demanat més sol·licituds, en concret 167, del “Programa de reactivació del comerç” dins de les subvencions del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM). En total els ajuts concedits a establiments de la comarca pugen a 401.260 €, que equival a un 12,94% dels 3.100.000 € pressupostats per a tot Catalunya.

Pel que fa a la línia d’ajuts al turisme, al Berguedà s’han realitzat 47 sol·licituds. En aquest sentit, s’ha obert una segona línia d’ajuts directes impulsada pel Departament d'Empresa i Coneixement, dotada de 8,5 milions d'euros i dirigida a tots els col·lectius del sector turístic que no van poder ser atesos amb la primera línia d'ajuts.

 

Webinars ACEB

Aquest webinar i la resta de sessions online organitzades per l’ACEB es poden recuperar al canal de Youtube en aquest enllaç: https://bit.ly/2AIpT3m. En les properes setmanes l’ACEB seguirà organitzant noves sessions online de temàtiques diverses per donar informació, eines i també resoldre dubtes a les empreses i professionals autònoms.