L’ACEB acull la presentació del programa ProAcció4.0 per impulsar la transformació digital de les pimes

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) ha organitzat aquest dimecres la primera sessió de presentació d’aquest 2020 del programa ProACCIÓ 4.0 amb la col·laboració d’ACCIÓ, l’Agència per a al Competitivitat de l’Empresa. El Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat ha anunciat la publicació imminent d’aquest programa que té l'objectiu d'impulsar la transformació de les pimes catalanes cap a la indústria 4.0.

La sessió ha comptat amb la participació de la Directora General d’Indústria, la Sra. Matilde Villarroya, el Director de l’Àrea Estratègica de la Seguretat i Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el Sr.Tomas Roy, i el Coordinador d’Indústria 4.0 a ACCIÓ, el Sr. Carles Miranda. Al webinar hi han participat 100 empreses de tot Catalunya de diferents sectors empresarials interessades en aprofundir en les característiques i requisits dels ajuts que han pogut adreçar les seves preguntes als ponents de la jornada.

L'acte de presentació també ha comptat amb la participació del president de l’ACEB, Josep Maria Serarols i l’assistència de la directora dels Serveis Territorials d'Empresa i Coneixement a la Catalunya Central, Bàrbara Minoves.

El programa ProACCIÓ 4.0 -articulat per la Direcció General d'Indústria a través d'ACCIÓ- actua com la finestreta única a Catalunya per oferir orientació, diagnosi i reflexió estratègica a les empreses catalanes en l'àmbit de la indústria 4.0. En aquest sentit, Villarroya ha destacat que “és clau que aquesta incorporació de les tecnologies no es faci a través d’assessoraments puntuals, ha de ser fruit d’una reflexió i una diagnosi”. A més a més, “amb aquest instrument també donem suport a la implementació i ajudem a les empreses a fer una primera aproximació a la indústria 4.0.

La indústria 4.0, un element clau per a la competitivitat

Durant la seva intervenció la directora ha explicat que “és necessari que les empreses es sumin a aquesta transformació digital ja que el món s’ha tornat més tecnològic i innovador i la digitalització ha canviat la manera d’entendre la indústria i el models de negoci de les empreses”. En aquest sentit, “és una qüestió de competitivitat, hem d’entrar en aquest món, sinó ens quedarem enrere”. Villarroya també ha puntualitzat que “aquest fet afecta més a les comarques industrialitzades com el Berguedà, on un 25% del PIB pertany a la indústria”.

Per concloure la seva intervenció, Villarroya ha determinat que “la innovació i la indústria 4.0 han vingut per quedar-se, són un dels principals reptes que s’estan afrontant a nivell mundial i Catalunya no es pot quedar fora ja que són el motor de la transformació i el creixement de les empreses i també dels territoris”.

La Ciberseguretat, una eina estratègica per les empreses

D’altra banda, la jornada també s’ha focalitzat en la ciberseguretat i en el cibercrim. Tomas Roy ha puntualitzat que “s’ha detectat un augment de programari maliciós durant el primer trimestre de l’any 2020. En aquest sentit, s’han detectat més del 150% d’amenaces respecte el primer trimestre del 2019 i s’han realitzat més de 14.000 atacs diaris al voltant de la COVID-19.”.

La conclusió que es pot treure d’aquestes dades és que “les empreses heu de vetllar perquè aquesta oportunitat que us proporcionen els cupons d’ACCIÓ no es faci sense deixar de banda la ciberseguretat perquè serà allà on el cibercrim buscarà la feblesa d’aquests canvis tecnològics que es puguin donar”.

Per últim, Roy ha destacat la importància de garantir la confidencialitat i la privadesa de l’empresa del programari maliciós i que l’empresa és un tresor que s’ha de protegir. En conclusió, “la ciberseguretat és un aspecte estratègic que ha d’anar alineat amb el negoci”.

Com fer el salt cap a la Indústria 4.0

Per concloure el webinar, Carles Miranda, el coordinador d’Indústria 4.0 ACCIÓ, ha estat l’encarregat d’explicar les característiques del programa ProACCIÓ 4.0 als assistents així com les novetats d’aquesta nova convocatòria.

Tal com ha explicat Miranda, la iniciativa busca millorar la competitivitat de les empreses i promoure el creixement empresarial posant a disposició del teixit productiu de Catalunya un conjunt de serveis, línies d’ajut, finançament, i actuacions de connexió amb l’ecosistema de proveïdors tant locals com internacionals. “El programa està dissenyat per ajudar i acompanyar a les pimes en aquest procés de transformació digital a través d’accions de sensibilització, facilitant l'elaboració d'una diagnosi, la preparació d'un pla d'actuació i la implantació dels processos de transformació tecnològica”, ha sintetitzat Miranda.

Pel que fa als Cupons a la Indústria 4.0, Miranda ha comentat que la convocatòria compta amb un pressupost total de 2 milions d’euros i que està prevista que s’obri a mitjans de juliol. Una altra línia complementària que sortirà el mes de setembre és el Programa INNOTEC, adreçat a empreses que vulguin desenvolupar una solució a mida que encara no existeixi en el mercat i que requereixi desenvolupar un projecte de recerca i desenvolupament amb un proveïdor TECNIO. Finalment, Miranda ha presentat els préstecs ICF: Indústria 4.0 destinats a impulsar inversions en la cadena de valor i el creixement de l’activitat industrial.

Les empreses interessades poden accedir tota la informació del programa ProACCIÓ 4.0 en aquest enllaç: https://www.accio.gencat.cat/proaccio40. També es pot tornar a veure el webinar al canal de Youtube de l’ACEB i recuperar les presentacions: