La independència i el balanç econòmic de Catalunya

Xavier Cuadras va explicar els resultats de la recerca que el va portar a escriure, juntament amb Modest Guinjoan, el llibre “Sense Espanya”

Segons la recerca de Xavier Cuadras i Modest Guinjoan, tot i que es produís un boicot als productes catalans en un procés d'independència, Catalunya hi sortiria guanyant gràcies a la desaparició del dèficit fiscal

Xavier Cuadras, professor de la UPF i director de l'Escola Superior de Comerç Internacional, va posar ahir els comptes sobre la taula. Cada any hi ha una transferència de renda de 16.400 M d'euros a Espanya, el que es tradueix en aproximadament una mitjana del 8 % del PIB (índex que mesura l'activitat econòmica) de Catalunya.

A la conferència va explicar curosament els resultats de la recerca que el va portar a escriure, juntament amb Modest Guinjoan, el llibre “Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència”. Va valorar els ingressos i despeses addicionals que tindria Catalunya com a nou estat.

Generar tota una nova administració al servei del país seria amb tota probabilitat, segons Cuadras, la principal despesa. En canvi, l’ ingrés addicional vindria de l’eliminació de la transferència de renda o dèficit fiscal. Així al 2009, hi hauria 40.877 M€ d’ingrés i 39.955 M€ de despeses, el balanç és positiu: 922 M€ per a Catalunya.

Xavier Cuadras també va parlar de les relacions comercials Catalunya-Espanya en un nou escenari polític que derivaria en una crida massiva al boicot. Però el docent de la UPF va matisar que tindria una durada limitada en el temps i que afectaria productes molt concrets per ser emblemàtics de Catalunya. Ara bé, les empreses catalanes hi farien front venent els seus productes a altres mercats, ideant noves estratègies comercials...

La incidència (pèrdua de PIB) d’un boicot comercial contra els productes catalans seria relativament moderada si es compara amb el dèficit fiscal. Per tant, segons Cuadras, el risc de boicot comercial no és un argument econòmic definitiu en contra de la independència de Catalunya.

DSC 0023 web