L’ACEB demana una injecció de diners directa per desencallar el polígon d’Olvan

Membres de la junta de la patronal es reuneixen amb el Secretari General d’Indústria i de la Pime, Raúl Blanco, per traslladar-li les principals necessitats del Berguedà

Una representació de la junta de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà s’ha reunit aquest dimarts amb el Secretari General d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa, del Ministeri d’Industria Comerç i Turisme, Raúl Blanco i representants del Consell Comarcal del Berguedà. El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols ha traslladat a Raúl Blanco la necessitat urgent que té el Berguedà d’accelerar el desenvolupament total del polígon comarcal SAE Berguedà-Olvan, una de les principals necessitats llargament reivindicades per la patronal berguedana.

El president ha posat l’accent en la necessitat d’accelerar el desenvolupament global de les tres parts en les quals s’ha dividit la primera fase, per a que les catorze parcel·les resultants estiguin en disposició d’ocupació el gener de 2023, com a molt enllà. La demanda actual de parcel·les per part d’empreses berguedanes amb necessitat de sòl industrial, supera amb escreix l’oferta de parcel·les de la primera part de la primera fase que, segon diuen, estaran en disposició de ser ocupades el mes de setembre de 2022. En aquest sentit, ha destacat que la comarca necessita justament la tipologia de parcel·les de gran format projectades a Olvan i és per això que ha demanat la voluntat política per a accelerar aquesta obra en la seva globalitat, tota vegada que l’esforç econòmic que ha de fer l’administració – hom parla de l’entorn dels 10 MEUR - és baix en relació amb l’impacte que tindria en la recuperació econòmica de la comarca.

El representant del Govern Central ha volgut deixar clar que en temes urbanístics o de desplegament de zones industrials, el seu ministeri no té competències, però passada aquesta etapa ha manifestat que es garantiran ajudes a totes les empreses de nova instal·lació, especialment les de tipus industrial.  Si es desenvolupa aquesta zona industrial, les empreses podran disposar d’ajudes per desenvolupar els seus plans industrials. En concret, dins dels fons europeus Next Generation, el ministeri disposa de línies d’ajuda i finançament empresarial en àmbits com la digitalització, l’energia verda i la fabricació de peces i equips per vehicles elèctrics entre altres.

El patró de recuperació econòmica berguedana, establert amb la Visió ACEB que es va aprovar per unanimitat en el darrer ple del Consell Comarcal, també ha estat valorat en el curs de la reunió. El conseller i president de l’Agència de Desenvolupament, Lluís Vall, ha dit durant la reunió que “amb aquest document ara des de fora de la comarca ningú pot dir que no anem tots a una. Hi ha una estratègia i cal desenvolupar-la efectivament entre tots”.

L’ACEB no ha volgut deixar passar l’ocasió per explicar-li al representant les preocupacions centrals a les que s’afronta la comarca en l’àmbit socio-econòmic com  l’envelliment de la població, la pèrdua de competitivitat i la fuga del talent entre altres.

L’ACEB, exercint la seva funció d’interlocutor dels empresaris berguedans davant de les administracions, ha insistit en la necessitat de treballar en la discriminació positiva per la comarca, així com de l’obtenció d’un fons econòmic que permeti desencallar el polígon comarcal partint d’una fórmula mixta entre totes les administracions.