Comunicat de l'ACEB sobre el fracàs del pacte de reactivació econòmica del Berguedà

Des de l’ACEB ens adrecem a tots els socis de l’entitat (als qui ens devem en primer terme), a la totalitat del mónempresarial i laboral així com al conjunt de la societat berguedana.

Durant els llargs mesos de la pandèmia, a l’ACEB ens vàrem conjurar en un profund debat intern per elaborar un pla de reactivació econòmica per a la comarca (l’anomenat Visió ACEB 2021-2025). El pla perseguia 3 objectius bàsics:

· Definir les accions clau per la competitivitat present i futura del Berguedà

· Definir un model de seguiment i governança per la correcta execució del pla i

· Buscar l’acord a través del consens públic – privat per impulsar els canvis estructurals necessaris
 

En definitiva, es pretenia reactivar l’activitat econòmica del Berguedà després dels danys generats per la crisi de la COVID i corregir problemes estructurals, que lesionen la competitivitat de la nostra comarca.

L’octubre del 2020, fèiem la presentació en públic de la proposta a diferents agents socioeconòmics i a la classe política berguedana, de la qual vàrem rebre un suport majoritari, tot i que amb diferents nivells d’entusiasme i compromís.

Un any més tard (novembre 2021), l’ACEB ja va comparèixer públicament per denunciar que tant el compromís de les institucions competents com la velocitat en l’execució de les actuacions no era el desitjat. 

No va ser fins quatre mesos més tard (març 2022), quan el Consell Comarcal va anunciar que invertiria 300.000 euros en el Pla de Reactivació Econòmica comarcal i crearia una comissió mixta pel seu impuls, formada per representants polítics, directius del mateix Consell Comarcal i l’Agència de Desenvolupament i membres de l’ACEB.

Durant tot aquest temps, hem vist com altres territoris han tingut la capacitat de progressar amb projectes ambiciosos de promoció econòmica, amb lideratges forts i amb el consens de tots els agents.

Al Berguedà, dos anys i mig després d’aquella presentació, no ens queda altre remei que lamentar que:

1.  No existeix un pla íntegrament consensuat

2.  Només s’han acordat i executat accions menors

3.  No s’ha dotat a la comissió mixta de les funcions i capacitats necessàries perquè sigui àgil i executiva

4. Continuem sense percebre el lideratge, el compromís i la voluntat necessària per part de les institucions responsables. Malauradament, també trobem a faltar massa sovint la fiscalització per part de l’oposició
 

Les muntanyes d’excuses i tota mena de traves subterrànies han estat el dia a dia en tot el que hem intentat construir pel bé comú de tots i també, per descomptat, de les empreses privades que son part essencial del benestar de tots.

No hi ha hagut forma d’aconseguir que el Berguedà canviï el seu curs conjuntural negatiu per ser un lloc amb més valor afegit, amb més treball de qualitat, amb més inversions públiques i privades i amb nivells de desenvolupament similars als de comarques veïnes.

Després de tot aquest temps, dels múltiples intents per impulsar consens i l’agilització de l’execució, ens sentim frustrats i fins i tot enganyats. Si a aquests fets hi sumem el moment que ens toca viure de final de mandat polític i d’entrada en campanyes electorals, tot plegat no ens fa ser gens optimistes.

ÉS PER AQUEST MOTIU QUE L’ACEB HA DECIDIT ABANDONAR EL PLA DE REACTIVACIÓ FINS QUE NO ES DONIN LES CONDICIONS NECESSÀRIES PER DESENVOLUPAR UN PROJECTE D’AQUESTES CARACTERÍSTIQUES.

És el nostre deure informar d’aquests fets a tota la ciutadania, denunciar la frustració recollida amb sinceritat i assumir les accions necessàries.