Empreses berguedanes s’entrevisten a l’ACEB amb el Director de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ a Pequín

Empreses interessades en el mercat xinès valoren la possibilitat d’obrir-hi mercat amb acompanyament i suport institucional. 

Diferents empreses del Berguedà del sector alimentari i enginyeries, s’han entrevistat aquest dimarts 16 d’octubre a les instal·lacions de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, amb el Director de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ a Pequín, Gao Wei, la Coordinadora Geogràfica de Xina i Rússia d'Acció, Isabel Gimeno, i Laura Sobrevias Delegada d’ACCIÓ a la Catalunya central,

Aquesta acció s’emmarca en el programa d’internacionalització PIRINEU GLOBAL que impulsa l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà amb l’objectiu d’oferir serveis a les empreses interessades o que s’hagin iniciat en el comerç exterior, i compta amb la col·laboració d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l'empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement.

En aquest sentit i durant el darrer any i mig, catorze empreses del Berguedà han pogut entrevistar-se, a la seu de l’Associació comarcal d’empresaris, amb els directors de les oficines exteriors d’ACCIÓ d’Alemanya, Panamà, França i Xina.

El mercat xinès, un mercat de mirada obligada per les empreses catalanes

Segons el Director de l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ a Pequín, Gao Wei, el mercat xinès presenta oportunitats en els sectors de consum alimentari, màquines de control numèric i robòtica, biomedicines i instruments mèdics d'alt rendiment, nous materials, i tecnologia informàtica de nova generació, entre altres. A més, Wei subratlla el pes destacat que ha adquirit el mercat de la indústria 4.0.

Gao Wei ha explicat que la Xina i la seva indústria està canviant “Fins ara hi havia la imatge del ‘made in China’ com a fàbrica del món, i ara també es veu com a un país amb una gran potencialitat que de fet representa ja el primer mercat de consum mundial, i la segona gran potència econòmica del món, després dels Estats Units. A nivell d’inversió la Xina és ja el primer país en inversió a l’exterior”.

Gao Wei reconeix que els referents exteriors des de la Xina han estat sempre els mercats d’Alemanya, França, els EUA o el Japó i que hi ha hagut un desconeixement no només de Catalunya sinó també d’Espanya com a mercats, amb una imatge bastant estereotipada que està canviant.

Les empreses d’aquí per la seva banda reconeixen la potencialitat de la Xina com a mercat, el fet que està canviant i també hi veuen certa complexitat deguda a la distància i la diferència cultural. Segons Gao Wei “cada cop hi ha més persones d’allà que no només vénen cap aquí sinó que n’estan enamorats, i a mesura que augmenta el coneixement mutu, aquestes dificultats poc a poc es van superant, sempre hi ha dificultats però no són insuperables”.

El canvi que destaca Gao Wei en la indústria xinesa ells l’expliquen amb la marca ‘Made in China 2025’, un equivalent al que seria l’etiqueta ‘indústria 4.0’ a Europa, i que té l’objectiu d’elevar el nivell tecnològic de la capacitat productiva de la Xina: si fins ara s’ha competit més en volum, passar a competir a nivell qualitatiu.

Wei destaca que aquest fet suposa una oportunitat per les empreses tecnològiques catalanes, “les solucions de les empreses catalanes són més pràctiques, accessibles i adaptables al mercat xinès que les que ofereixen les multinacionals de tecnologia punta perquè les solucions desenvolupades pels propis empresaris catalans donen solucions a necessitats reals que també necessiten allà en aquest moment.” Es busquen relacions de partenariat per desenvolupar tecnologies noves, i de col·laboració.

Els empresaris berguedans entrevistats s’han mostrat molt satisfets de l’aportació d’informació que els ha suposat aquesta visita per valorar una possible intervenció en el mercat xinès. Algunes de les empreses ja han començat la internacionalització, ja hi venen des de fa anys i tenen ganes d’ampliar-hi la seva presència. D’altres se les ajudarà amb el tema de proveïdors.

Segons Isabel Gimeno, “abordar el mercat xinès sense tenir ningú allà és molt difícil”. La introducció en aquest mercat es fa doncs pas a pas i assessorant. “Coneixent com es fan els negocis a la Xina, acompanyem les empreses i ajudem a obrir portes”. ACCIÓ, amb tres oficines a la Xina (Pequín, Xangai i Hong Kong) dóna servei en tres àmbits fonamentals: el comercial, ajudant a empreses catalanes en el seu procés d’internacionalització i implantació; el d’innovació, i el de la captació d’inversions que vinguin de la Xina a Catalunya.

 

Consulteu aquí el mapa global d'oportunitats de negoci internacionals.