Salut anuncia una nova via per demanar la baixa amb simptomatologia compatible amb COVID-19 per descongestionar els CAP

Les baixes seran de 5 dies i es tramitaran a través de La Meva Salut o a través del web de Programació per motius i, al cinquè dia, es generarà l’alta automàtica

 

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, acompanyada de la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat en una roda de premsa la nova mesura per a reduir els tràmits burocràtics en els centres d'Atenció Primària.

Consisteix en una nova via per demanar la baixa amb simptomatologia compatible amb la COVID-19 davant l’alta transmissió comunitària i amb l’objectiu de descongestionar de burocràcia els centres d’atenció primària.

 

 

Les baixes es generen automàticament per un període de 5 dies, es tramitaran telemàticament a través de La Meva Salut o bé a través del web de Programació per motius i, al cinquè dia, es generarà una alta automàtica. Ara bé, si la persona millora pot demanar l’alta abans, posant-se en contacte amb el seu CAP. Igualment, si empitjora ha de contactar amb el seu centre d’atenció primària.

Al web no cal adjuntar informe mèdic ni prova positiva. Es pot demanar la incapacitat temporal (IT) quan la persona no pugui treballar o teletreballar perquè es troba malament i tingui simptomatologia compatible amb COVID (tos, febre, miàlgies, malestar general,...). En aquest sentit, Gemma Craywinckel ha subratllat que “aquesta mesura es basa en la confiança metge/metgessa-pacient en comunicar el seu estat de salut que l’impedeix realitzar la seva activitat laboral, tant presencialment com telemàtica”.

 

Durant la roda de premsa, tant Carmen Cabezas com Gemma Craywinckel han assenyalat que l’augment de casos de COVID-19 té una repercussió directa a tot el sistema sanitari, però especialment a l’Atenció Primària (AP). En aquest sentit, la directora del CatSalut ha indicat que les visites per COVID als CAP s’han incrementat un 16,24% la darrera setmana. A més, del total de les visites a l’AP, el 9,07% són per COVID-19.

També ha explicat que les baixes per insuficiència respiratòria aguda (COVID-19 i grip) han augmentat un 84,5% entre l’última setmana de maig i l’última de juny i, que, en quatre setmanes gairebé s’han duplicat. Craywinckel també ha afirmat que la situació a la primària s’ha agreujat pel fet que hi ha afectació de la COVID-19 també entre els professionals i per l’inici del període de vacances.

Per la seva part, la secretària de Salut Pública ha indicat que el passat 3 de juliol es van registrar un total de 15.817 visites a l’atenció primària en pacients amb COVID-19. També ha manifestat que “les dades del SIVIC sobre infeccions respiratòries agudes mostren un increment més lleu que el de la setmana anterior, d'un 14-15%, però amb un pendent més accentuat i amb dades que indiquen que s’està frenant l'increment".

 

Ara mateix, la taxa setmanal global per COVID-19 se situa en 403 casos per 100.000 habitants a Catalunya. La proporció de les variants BA.4 i BA.5 representa entorn del 75% del total de les mostres seqüenciades.

La secretària de Salut Pública també ha explicat que durant la setmana 26, entre el 27 de juny i el 3 de juliol, hi ha hagut un total de 2.032 pacients ingressats amb COVID, el 78% dels quals de 60 anys o més, i que en data 3 de juliol hi havia a la Unitat de Cures Intensives 52 pacients per COVID-19.