×

Avís

JUser: :_load: No es pot carregar a l`usuari amb id: 407

El Berguedà vist des d'internet

Gerard Orriols, membre de la Comissió TIC, fa un breu anàlisi de les pàgines web de les entitats públiques i privades del Berguedà en aquesta entrevista

La Comissió TICBerguedà ha fet un anàlisi de les pàgines web que tenim a la comarca. Considera prioritari crear una “agenda unificada del Berguedà", una cosa tan senzilla com que tots els esdeveniments que s’organitzen des de diferents entitats siguin visibles als portals digitals de la comarca.

Per a Gerard Orriols, director d’Idesoftware Catalonia SL i membre de TICBerguedà, tècnicament no presenta cap problema, però abans cal fer un exercici de conscienciació.

Quin és el resultat de l’analítica que ha fet TICBerguedà?

Després de repassar les pàgines web de diferents entitats públiques de la comarca i també d'empreses privades que tenen la seu social al Berguedà, ens adonem que la immensa majoria de pàgines tenen errors greus, però el més greu no són els errors sinó el fet que sembla que ningú els vegi o potser els veuen i pensen que no és important.

Alguns portals neixen de subvencions en les que s'inclou la partida per la posada en marxa però no s'hi dedica ni un cèntim al seu manteniment

La imatge que donem és que al Berguedà no sabem utilitzar adequadament les noves tecnologies.

No hem avaluat ni l'aspecte de les webs ni la seva funcionalitat, sols ens centrem en la informació que mostren i en qüestions tècniques bàsiques.

Quins són els errors més importants que heu detectat?

Podria fer un petit llistat d'errors però convido a que vosaltres mateixos els descobriu. És com un joc, bàsicament cal provar algunes coses i veure si el resultat és l'esperat, per exemple:

  • Si veieu un enllaç feu clic i mireu si funciona
  • Recordeu els horaris d’obertura d’establiments o actes i compareu-los amb altres que veigueu
  • Si veieu una informació sobre un esdeveniment amb un enllaç per obtenir més informació seguiu-lo i comproveu si en parla
  • Si la pàgina deixa triar l'idioma comproveu què passa si en tries un altre. Apareix la mateixa informació?
  • Si la web té notícies amb data mireu si són actuals o si la última ja te varis mesos o anys d'antiguitat
  • Si veieu dates en les que no apareix l'any desconfieu i comproveu si són de l'any actual, del passat o del proper
  • Si coneixeu el Berguedà també us convido a que compareu si la informació que mostren les webs es correspon amb la realitat. És a dir, mireu si les empreses que apareixen també hi són al món real
  • Si al carrer veieu un cartell anunciant un esdeveniment mireu de trobar més informació on-line. Us sorprendreu de la desproporció que hi ha entre la despesa d'omplir la comarca de cartells i el temps emprat en escriure una notícia en un web

Pel que comentes són errors més de contingut que no pas tècnics...

Sí, però també en trobem alguns d’aquesta tipologia, si voleu comprovar-ne alguns feu el següent:

  • Comproveu que el domini funciona tant si hi posem el prefix "www" com si no. Comproveu que el domini dels e-mails es correspon amb una web operativa, i si el nom de domini està registrat a diferents dominis principals ".com", ".es", ".cat" comproveu que tots porten a la mateixa web.

I per últim, feu el test definitiu de qualitat: quan trobeu un error envieu-li un e-mail al responsable i comproveu si us responen i si solucionen l'error en poc temps.

Podries citar algunes pàgines web per a que puguem fer aquesta valoració?

Potser no totes tenen errors, val a dir que alguna ens ha sorprès agradablement per la seva alta qualitat.

www.ajberga.cat/ www.bergueda.cat/ www.casaldeuropa.com/ www.aceb.cat/ www.lapatum.cat/ emmb.ajberga.cat/ www.cooperabergueda.cat/ www.turismeberga.cat/ www.altbergueda.com/ www.cfi.cat/ www.exploratori.org/ www.parcfluvial.cat/ www.berguedareserves.cat/ www.cuinadelbolet.com/ www.mmcercs.cat/ www.tcberga.cat/ www.brgprogres.cat/ www.bergajove.cat/ www.elbergueda.cat/ www.berguedaturisme.com/ www.turismeruralbergueda.com/ www.dbergueda.cat/ www.campingsdelbergueda.cat

Quina repercussió tenen els errors que podem trobar?

Segurament el fet que jo mateix tingui una empresa en la que gairebé tots els ingressos provenen de vendes fetes a través d'internet fa que sigui més sensible en aquests temes i no entenc que molta gent no li doni la importància que per mi té.

Molta gent no veu que un enllaç mal posat en una web important pot significar que la comarca deixi d'ingressar uns quants milers d'euros.

Per què costa tant endreçar les pàgines web?

Alguns portals neixen a partir de subvencions en les que s'inclou la partida per fer la web i la posada en marxa però no s'hi dedica ni un cèntim al seu manteniment. Solen tenir una bona arrencada però passat un any, comencen a decaure. El mateix passa amb portals d'empreses que van preveure la despesa inicial però cap pla per mantenir-la.

Molta gent no veu que un enllaç mal posat en una web important pot significar que la comarca deixi d'ingressar uns quants milers d'euros

A més, actualitzar la web regularment és considerat més com una pèrdua de temps que no pas com una feina a fer.

Com es pot solucionar aquest problema?

Des de la Comissió TIC del Berguedà fa mesos que estem fent pedagogia explicant aquest problema i proposant solucions. Creiem que tècnicament hi ha solucions senzilles però sembla que políticament serà difícil dur-les a la pràctica.

No tenim constància de que hi hagi cap protocol establert que reguli les condicions mínimes de qualitat que cal que compleixin les webs o almenys les que depenen d'entitats públiques.

Sembla que alguns errors no s'arreglen perquè ningú sap com fer-ho, en aquest sentit potser caldria contractar els serveis d'una auditoria externa que faci un inventari de tots els problemes. Però si no hi ha el compromís d’arreglar-los no servirà de res.

A la Comissió TIC parleu de l’agenda unificada del Berguedà, ens en pots donar més detalls?

Sí. Quan diem "agenda" ens referim a un registre d'activitats o d'esdeveniments associats a dies concrets. Alguns portals abans esmentats ja tenen un apartat on mostren quines activitats hi ha programades, altres pengen una notícia informant del que han programat i d'altres no publiquen res i prefereixen enganxar cartells.

No tothom manté actualitzada la informació i això provoca que la gent no s'assabenti de què s'està fent a la comarca i tingui la sensació generalitzada de que al Berguedà no es fa res

El problema està en que no tothom manté actualitzada la informació i això provoca que molta gent no s'assabenti de què s'està fent a la comarca i tingui la sensació generalitzada de que al Berguedà no es fa res.

Bàsicament es un mètode que facilitaria compartir automàticament informació entre les webs. És a dir, que quan algú pengi una noticia a la seva web les altres mostrin automàticament aquesta informació.

Tècnicament hem pensat que la manera més senzilla de fer-ho es fent públic un arxiu amb les dades de l'agenda en un format anomenat ical (.ics), és un estàndard d'intercanvi d'informació i creiem que qualsevol especialista en creació de webs pot implementar-ho sense problemes. És un format que també fa servir el Google Calendar i, per tant, les webs que el facin servir ja el tenen, tan sols cal que facin pública l'adreça de l'arxiu ".ics".

Creiem que aquesta solució pot funcionar i es poden fer moltes coses més, però necessitem que els responsables s’impliquin en aquesta tasca.