L’ACEB impulsa set cursos per a la transformació digital del comerç, la restauració i el turisme del Berguedà

Les formacions s’han dissenyat a partir d’un estudi per detectar les necessitats en els processos digitals dels sectors més afectats per la crisi sanitària en els darrers mesos

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) impulsa set accions formatives per a la millora de la digitalització del sector del comerç, la restauració, l’hostaleria i el turisme rural del Berguedà. Aquest itinerari formatiu, que s’ha iniciat aquest mes de gener i s’allargarà fins el mes d’abril, pretén ajudar a les petites empreses i autònoms dels sectors més castigats per la crisi sanitària actual a fer una transformació digital dels seus negocis, un element necessari per a seguir competint dins del mercat en igualtat de condicions i garantir la seva continuïtat i supervivència.

Les formacions s’han dissenyat a partir d’un estudi realitzat entre les empreses i professionals autònoms associats a les diferents entitats que formen part de l’ACEB: l’Associació d’Hostaleria i Turisme, l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, i la Unió de Botiguers i Comerciants de Berga (Berga Comercial). Una vegada més, l’ACEB ha volgut exercir de patronal transversal i treballar conjuntament amb la resta d’entitats sectorials que agrupa, amb l’objectiu d’anar en una única direcció. A més a més, aquest projecte és una de les accions que s’inclou dins del pla de xoc a curt termini de la VisióACEB 2021-2025 que contempla l’impuls d’actuacions per a la digitalització i la programació de formacions per facilitar als treballadors a formar-se en l’àmbit digital.

Amb l’objectiu de vetllar per la competitivitat de les empreses del territori i establir una efectiva diagnosi per a copsar les necessitats i el grau d’evolució digital d’aquests sectors, l’ACEB ha dissenyat un qüestionari “Enquesta sobre el nivell de digitalització de les empreses del Berguedà” que ha estat respost per 101 empreses del total de les 266 associades en aquestes sectorials, el que suposa una representativitat de gairebé el 40%.

A partir de les respostes recollides en aquest qüestionari, que preguntava a les empreses sobre el grau de digitalització del seu negoci i les principals mancances, se n’han extret les conclusions corresponents que han permès dissenyar les accions formatives en temàtica digital més adients. Segons aquests resultats, un 23% dels enquestats considera indispensable realitzar formacions relacionades amb la gestió i el posicionament del seu negoci a xarxes socials i un 27% assenyala que no tenen els coneixements necessaris per dur a terme aquesta digitalització.

Després d’analitzar aquests resultats, s’ha detectat que les principals demandes formatives giren a l’entorn d’aquests quatre eixos: gestió de xarxes socials, creació i gestió de pàgines web, creació d’un canal de venda en línia o botiga virtual i la digitalització de processos. És per això que les formacions que s’han dissenyat intentaran respondre a aquestes demandes. Són les següents: Com puc vendre per Internet?, Comerç electrònic i botiga virtual, i Com vendre a través de les xarxes socials. Social Selling, tres cursos dirigits a botigues i comerços que volen començar a vendre els seus productes a Internet i no saben per on començar; Fotografia gastronòmica per xarxes socials, adreçat als interessats en les tècniques de la fotografia en el món de la restauració i l’ús de les xarxes socials per a difondre i vendre els seus productes; Dona a conèixer el teu negoci amb les eines Google, destinat als que volen treure tot el rendiment que ofereix la plataforma en l’àmbit professional i de negoci; Transformació digital i market place, adreçat als qui vulguin adaptar el seu negoci a l’era digital i conèixer-ne totes les eines que hi ha disponibles posant èmfasi en la gestió d’una botiga virtual; i Primers auxilis en seguretat i salut laboral davant la Covid-19, per aprofundir en les accions sanitàries per minimitzar el risc d’accident laboral i malaltia professional, i concretament davant de la crisi sanitària actual.

Cada curs té  15 places disponibles i entre les set accions, amb un total de 164 hores lectives, formarà a 105 treballadors, empresaris i autònoms de la restauració, l’hostaleria, el comerç i el turisme del Berguedà. Per apuntar-se, els interessats poden trucar al 93.822.14.04, enviar un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o adreçar-se a les oficines de l’ACEB a la Plaça Tarascón n8 bx, de Berga. El llistat de cursos i els continguts es poden consultar a la pàgina web de l’associació: https://www.aceb.cat/formacio/formacio-continua/empresa.

Totes les accions formatives que formen part del projecte estan subvencionades pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya.