El Berguedà tanca un bon estiu però amb menys turistes estrangers i de menys poder adquisitiu

Els establiments valoren positivament la temporada tot i la situació de pandèmia

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, juntament amb l’Associació d’Hostaleria i Turisme i l’Associació d’Agroturisme, fa un balanç de la temporada turística d’estiu al Berguedà a partir de les valoracions dels seus representants i associats. El Berguedà tanca un bon estiu, tot i que ha estat marcat per una disminució dels turistes de fora de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol i a la vegada, per un perfil de visitant amb menys poder adquisitiu.

L’època estival ha estat molt bona pel que fa a visitants a la comarca, una dada que es desprèn de la bona ocupació de les places d’allotjament i també de les reserves als restaurants berguedans, segons han explicat els representants de les entitats del sector, així com diversos propietaris d’establiments turístics i de restauració.

Ara bé, la temporada d’estiu s’ha caracteritzat per un canvi significatiu en el perfil del turista majoritari: principalment han passat per la comarca visitants provinents de Catalunya i de la resta l’estat espanyol i d’un poder adquisitiu menor al de temporades passades. D’aquesta manera ho corrobora Jordi Badia, president de l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà, que destaca que tot i que l’afluència de visitants “ha estat molt bona i millor del que es preveia”, tenint en compte la situació de pandèmia, el perfil de turista ha canviat lleugerament: “hi ha hagut una davallada important de visitants de l’estranger, acostumàvem a tenir molt més turista francès, holandès... i aquest estiu hem tingut majoritàriament gent del país”.

Un altre dels canvis detectats és la disminució de la despesa mitjana dels turistes al territori. “Hem notat que el poder adquisitiu dels visitants ha baixat, i que la seva despesa a la comarca en establiments, serveis o oci és menor. La gent ve, però s’hi està menys dies i gasta menys”, ha assegurat.
 
En la mateixa línia s’ha expressat Oriol Baños, president de l’Associació d’Agroturisme del BerguedàLes cases rurals han viscut també una molt bona temporada d’estiu i amb ocupacions molt bones, fins i tot allargant el període durant les dues primeres setmanes de setembre, quan habitualment ja es donava la temporada per acabada. “L’únic que ens ha fet canviar la manera de fer a nosaltres i als visitants ha estat la Covid-19 i les restriccions, que ens han impedit tenir grups de més de 10 persones”, ha explicat.

Les sensacions d’aquesta campanya d’estiu són molt bones i coincideix amb Jordi Badia en el nou perfil de turista de la comarca –si més no el que s’ha implantat durant els darrers mesos: visitants de Catalunya i de la resta de l’estat amb una disminució important de turistes estrangers. “Hem notat un canvi de dinàmica que esperem que vagi revertint a mesura que les restriccions millorin”, ha afegit, i que el Berguedà torni a estar present a fires turístiques a nivell internacional. 

Per altra banda, segons Baños, en el cas de les cases rurals, costa més de detectar si hi ha hagut una disminució de poder adquisitiu dels turistes. “A nosaltres ens paguen l’estada i els serveis que contracten i això varia poc”, recorda. Però sí que ha admès que majoritàriament ha estat un turisme de “sortir poc de la casa”. “Venen al Berguedà però fan molt poca vida a l’exterior de les cases i per tant, la despesa és menor en serveis i oci”, destaca.

Els càmpings i hotels se sumen a la dinàmica positiva que ha viscut el Berguedà durant l’estiu. El càmping Berga Resort ha registrat també bones dades durant els mesos d’estiu. La seva ocupació també ha estat bona, sobretot els mesos de juliol i agost, tot i que les reserves també s’han mantingut els primers dies de setembre.

El perfil de turista segueix el model: visitants catalans i de la resta de l’estat espanyol, amb menys presència de visitants estrangers, i principalment públic familiar i cultural amb un poder adquisitiu mitjà. Segons els responsables de l’equipament, es tracta d’un turisme passiu, que arriba amb la voluntat de passar uns dies a la comarca tranquil, lluny d’un turisme actiu. Al càmping Berga Resort han detectat, a més a més, que les reserves han estat més a darrera hora i que les estades han estat més curtes de l’habitual. “Però vist la situació de pandèmia que vivim, valorem la campanya molt positivament”.

Hotels també plens i amb més estrangers

Els hostals i hotels del Berguedà també han valorat positivament la temporada estival i la majoria han registrat una alta ocupació durant els darrers mesos. Per exemple, els responsables de l’Hotel Estel de Berga recorden que també han estat una atracció pels visitants les diverses proves esportives que s’han celebrat al Berguedà durant els mesos d’estiu. “Les curses i les competicions de muntanya porten gent, un tipus de turisme actiu que arriba al Berguedà per aquestes iniciatives”, han destacat els seus responsables. Contràriament a la dinàmica majoritària, a l’Hotel Estel i han pernoctat força turistes estrangers, fins al punt que els seus responsables calculen que el percentatge a vorejat el 50% del total i amb un poder adquisitiu mitjà.

On també asseguren que hi ha hagut moviment de visitants de fora de l’estat espanyol és a l’hotel-Restaurant Cal Marçal de Puig-reig. “Hem notat una davallada de turistes estrangers, però realment ens pensàvem que tindríem menys visitants francesos, alemanys, belgues i suïssos”, ha explicat Moisès Sayós, responsable de l’establiment.

Sayós ha destacat que l’estiu ha estat “molt bo, lleugerament millor que l’any passat”, sobretot tenint en compte que ens trobem en un marc de pandèmia i d’incertesa. “Hem tingut molta gent de Catalunya, segurament veïns que han preferit no marxar a fora per les restriccions o la por, i s’han mogut més per casa”, ha destacat.

Dificultats per trobar personal

Una de les cares negatives d’aquesta temporada d’estiu al Berguedà ha estat la dificultat dels restauradors de trobar personal per a cobrir les places necessàries per a fer front al volum de feina: des de personal de sala i cuina, a personal de neteja o manteniment. “És un problema preocupant i que cada vegada ens està portant més maldecaps al sector en general”, ha assegurat Jordi Badia, president de l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà. “Costa molt trobar persones que vulguin treballar els caps de setmana i més durant l’estiu i ens trobem molts possibles treballadors que demanen de fer vacances durant aquests, que és quan més treballem”, assegura també Moisès Sayós, del restaurant Cal Marçal.

Pròxima parada: temporada de bolets

Els presidents d’Hostaleria i Turisme i d’Agroturisme, i els restauradors i hotelers consultats, coincideixen en valorar molt positivament la campanya estival però ja tenen la mirada posada, ja, en la temporada de tardor marcada pel producte estrella: els bolets. “Esperem que sigui un any millor que el 2020, quan ens van fer tancar a mitja temporada de tardor per la Covid-19”, recorda Jordi Badia. Els restaurants esperen mantenir l’activitat sobretot durant els caps de setmana de tardor i ja poder enllaçar amb la campanya de Nadal, mentre que les cases rurals, segons ha avançat Oriol Baños, ja tenen una bona previsió de reserves durant els propers mesos.