L’ACEB Suma s’acosta als joves d’institut amb tallers sobre orientació professional

  • Les sessions per motivar als alumnes a seguir la seva formació i retenir el talent al Berguedà han arribat a una setantena d’alumnes

 

Després d’una prova pilot a finals del 2022-2023, l’ACEB Suma ha tornat a acostar-se durant el tercer trimestre del darrer curs als joves de secundària del Berguedà amb un projecte que té l’objectiu de motivar a l’alumnat i retenir el talent a la comarca. Les sessions sobre orientació laboral i sortides professionals per treballar a la comarca s’han realitzat a l’Institut Guillem de Berguedà amb els alumnes de quart d’ESO i de primer de Batxillerat. En total, s’ha arribat a una setantena de joves.

En aquestes sessions, empresàries del Berguedà de la comissió han parlat amb els alumnes de les expectatives sobre el futur laboral dels estudiants i d’una manera dinàmica, s’han proposat possibles sortides professionals a partir de càpsules audiovisuals de joves berguedans que expliquen la seva experiència visibilitzant, d’aquesta manera, persones d’entre 25 i 35 anys que expliquen els seus casos d’èxit al Berguedà en àmbits molt diversos, des dels oficis més tradicionals, a l’emprenedoria de nous projectes, passant per diversos àmbits com el sanitari, el de l’administració, de la comunicació...

La proposta ha de servir perquè els joves tinguin noves inquietuds per continuar la seva carrera formativa en qualsevol àmbit, a través de models de referència i que a la vegada tinguin voluntat de tornar al Berguedà o quedar-se al territori un cop finalitzats aquests estudis.

L’ACEB Suma està oberta a peticions dels centres de secundària per portar aquest taller a les aules amb l’objectiu d’arriar a com més joves millor.

De moment s’han realitzat sis sessions i el professorat ha valorat molt positivament la iniciativa que permet acostar la realitat al col·lectiu jove a través de casos i exemples de joves que treballen i viuen al Berguedà, considerant que és una proposta útil pel seu futur professional.

 

Continuïtat d’Escola i Empresa

Paral·lelament, la comissió ha continuat durant els darrers mesos el projecte Escola i Empresa a centres de primària de la comarca arribant ja als tres cents alumnes.

Amb aquesta iniciativa es pretén desmitificar la imatge estereotipada de l’empresari/ària i donar una visió més útil i dinàmica de l’emprenedoria. Durant les xerrades es fa un resum de l’activitat professional de les ponents de perfils diferents, es dona a conèixer les empreses berguedanes i es tracta la representació femenina al món empresarial. D’aquesta manera, es reflexiona també sobre la desigualtat de gènere. A més, les xerrades es dinamitzen proposant un joc per representar les habilitats d’un empresari/ària.