L’ACEB reclama als governs català i espanyol que s’implementin mesures econòmiques urgents per fer front a l’impacte del coronavirus Destacats

La suspensió de les liquidacions fiscals i de les quotes de la Seguretat Social són mesures absolutament necessàries per garantir la supervivència de moltes pimes i autònoms.

Prop d’un 74% de les pimes i autònoms del Berguedà està patint dràsticament una davallada en la seva activitat derivada de l’epidèmia del COVID-19 i un 33% s’ha vist obligat a tancar totalment el seu negoci, ja que ha vist reduïda la seva activitat en un 100%.

Des de l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà (ACEB) destaquem que un 25% està tramitant o ha previst realitzar un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO).

El 33% de les plantilles han tingut la capacitat de mantenir una part important de la seva activitat adaptant-se al teletreball, si bé està limitada a aquelles activitats que ho permeten, principalment la feina d'oficines, despatxos i una part de l'activitat comercial.

Aquestes dades s’extreuen d’una segona enquesta que s’ha realitzat entre els dies 24 i 27 de març de 2020 a més de 150 micro, petites i mitjanes empreses i a professionals autònoms associats a l’entitat.

D’altra banda, el teixit empresarial de la comarca remarca la situació d’incertesa que genera una inseguretat jurídica envers el que es pot i no es pot fer i en relació amb el confinament total de la població.  Les empreses estan vivint una situació molt complexa, adoptant mesures excepcionals, extremant mesures de prevenció i protecció pels treballadors i estructura productiva. La majoria s’estan veient obligades a prendre decisions molt complexes que els impliquen tancar, canviar l'activitat o transformar la seva manera de funcionar; així com moltes d'elles es plantegen si podran sobreviure a aquesta situació excepcional o què passarà amb els seus treballadors.

 El mes de febrer, al Berguedà hi havia 3.439 professionals autònoms. Aquests figuren entre els més afectats per l'aturada de l'activitat econòmica arran de la pandèmia del COVID-19 i l'estat d'alarma al territori espanyol. Són el 17% de la població activa i se'ls hauria de donar les mateixes condicions que als empresaris en determinades situacions d'ERTO.

És per totes aquestes empreses i professionals autònoms que seguim reclamant respostes quant a la situació generada pel COVID-19, refermant l'aposta de l'entitat empresarial per la defensa de les necessitats de les empreses i treballadors i treballadores del territori. Tenint en compte les dades anteriorment esmentades, la necessitat d’implementar amb urgència mesures econòmiques per garantir al màxim la continuïtat econòmica i minimitzar els efectes negatius i garantir la supervivència de les pimes i professionals autònoms és primordial.

En concret, reclamem la suspensió temporal de liquidacions fiscals com l'IVA, l'IRPF, l'impost de societat i de les quotes de la Seguretat Social, mesures que podrien alleugerir la pressió financera sobre les empreses de manera directa i eficaç. Altres mesures econòmiques que es podrien aplicar són la moratòria de pagament d'impostos i tributs; facilitar els ERTO per causa de força major a moltes més empreses i per als establiments que sense tenir l'obligació de tancar, veuen una reducció dràstica de la seva activitat; aplicar la bonificació del 100% de les quotes de la seguretat social per a totes les pimes; ajudes econòmiques directes i línies de crèdit per a les empreses.

En aquest sentit, considerem que les decisions de les administracions han de ser contundents i s’han de prendre a temps, cosa que és clau perquè les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus no siguin tan dramàtiques.

 L’ACEB al servei de les empreses del Berguedà

A més a més, l’ACEB disposa d’un servei de suport i atenció a totes les empreses de la comarca que estan patint les conseqüències d'aquesta crisi provocada pel COVID-19 a través de diferents canals:

  • Telèfon d’atenció per consultes relacionades amb la crisi del coronavirus: 93.822.14.04
  • Pàgina web específica que inclou recomanacions, criteris, recursos, mesures econòmiques i administratives, etc. que s’estableixin en relació amb aquest àmbit i s’actualitza diàriament.
  • Butlletí diari amb informació d’interès.
  • Atenció a consultes jurídiques, laborals, financeres, fiscals... al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.