COMUNICAT SOBRE L’INCREMENT D’IMPOSTOS I TAXES AL BERGUEDÀ

Amb poques hores de diferència, l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà han anunciat (i aprovat) l’increment d’impostos i taxes que afecten directament a l’economia domèstica, laboral i empresarial. El consistori de la capital ha decidit apujar un 10% l’IBI (Impost de Béns Immobles) i el Consell la taxa d’escombraries un 6%. Des de la patronal comarcal ho lamentem i ho rebutgem. Més enllà de justificacions tècniques o necessitats de recaptació, ara no és el moment. En plena evolució de la pandèmia no hi ha cap raó ni justificació per tal increment. Fer-ho ara mostra insensibilitat cap a tota la ciutadana i manca de visió respecte de la situació en la què ens trobem. Cal tenir en compte que aquests increments els han aprovat TOTS els partits que tenen responsabilitats de govern a cadascuna de les dues institucions berguedanes esmentades.

Han apujat la pressió fiscal sense considerar la situació de la majoria dels negocis (bars, restaurants, centres d’estètica i molts altres) tancats per decret i tots els altres amb problemàtiques econòmiques greus. No han considerat la situació de molts treballadors afectats per la reducció del sou derivada dels ERTO o bé en situació d’atur. Els ingressos de les famílies, de les botigues i de les indústries estan en regressió i amenaçats. Sorprèn molt més encara que aquestes decisions contrasten amb el nostre entorn més proper. Entre altres, els ajuntaments de Manresa i Igualada han anunciat la congelació total d’impostos i taxes pels seus ciutadans durant tot el 2021, un any que es mostrarà amb tota cruesa sobre cadascun de nosaltres.

Des de l’ACEB (Associació comarcal d’empresaris del Berguedà) i amb l’adhesió de les altres entitats empresarials i sectorials que s’hi sumen, volem lamentar que la puja d’impostos sigui la mesura visible. Fer-ho serà contraproduent per superar el forat negre que està generant el coronavirus. Des del primer moment ens hem implicat, fins i tot més enllà de les nostres obligacions, en l’ajuda, el suport i l’acompanyament dels nostres governants locals i comarcals davant del que han d’encarar. Som coneixedors de les complicacions que implica governar i la manca de recursos. Però trobem a faltar solucions, ajudes i resolubilitat.

El món empresarial i tots els treballadors dels sectors privats som una de les columnes centrals del sosteniment de la societat i generem la majoria dels impostos que reben les administracions per gestionar els serveis públics. Des d’aquesta posició ens mostrem respectuosament bel·ligerants respecte de totes les iniciatives que suposin cobrar més impostos quan som  al mig d’una tempesta sanitària i econòmica plena d’incerteses i caiguda dels ingressos. Demanem, exigim, a tots als ajuntaments i al consell comarcal la reconsideració d’aquests anuncis i un acord transversal per una moratòria en la pressió fiscal des d’ara i com a mínim, durant tot el 2021.

 Comptem amb l’adhesió de:

  • ASSOCIACIÓ D’AGROTURISME DEL BERGUEDÀ
  • ASSOCIACIÓ D’HOSTALERIA I TURISME DEL BERGUEDÀ
  • ASSOSSIACIÓ PROPIETARIS DE PARCEL·LES DEL POLÍGON INDUSTRIAL LA VALLDAN DE BERGA
  • UNIÓ DE BOTIGUERS I COMERCIANTS DE BERGA – BERGA COMERCIAL