El Berguedà necessita posar en marxa el polígon d’Olvan per atraure noves empreses a la comarca

L’oferta de sòl industrial és vital per la implantació d’activitats econòmiques que generin llocs de treball i més oportunitats

El desenvolupament del polígon comarcal d’Olvan és una de les accions prioritàries de la #VisióACEB per a la reactivació econòmica de la comarca. L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà veu la posada en marxa, d’una vegada per totes, d’aquest polígon com una aposta imprescindible que cal tirar endavant de manera consensuada i efectiva. 

Amb l’objectiu de treballar-hi i fer-ne un seguiment de prop, l’ACEB s’ha reunit amb l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, per conèixer a fons quina és la situació actual de la posada en marxa del futur espai industrial. L’objectiu de l’Ajuntament d’Olvan, membre del consorci del polígon juntament amb l’Institut Català del Sòl i en un futur molt proper el Consell Comarcal del Berguedà, és aconseguir activar el polígon com més aviat millor amb la posada en marxa de les primeres parcel·les amb la voluntat que s’hi puguin instal·lar les primeres empreses. L’ACEB, com a patronal berguedana, se suma a aquest objectiu assumint la responsabilitat de facilitar contactes i promocionant el nou espai industrial per a la captació d’empreses que tinguin possibilitats d’ocupar alguna de les parcel·les. “L’oferta de sòl industrial i de gran format és vital per optar a la implantació de noves empreses al territori, i poder millorar així la competitivitat”, assegura Josep Maria Serarols, president de l’ACEB.

L’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, ha explicat que el desenvolupament de la primera fase del nou polígon comarcal d’Olvan ja ha començat. “Amb tots els informes que es requereixen a favor, el consorci ha aprovat el projecte d’urbanització amb el que s’han de portar tots els serveis necessaris. Ara podem dir que ja hi ha els carrers urbanitzats i les parcel·les, però falta que s’hi facin les instal·lacions dels serveis de subministrament bàsics com la llum, l’aigua, la fibra òptica...”, ha detallat Prat. El proper pas és que el projecte entri en fase de licitació per posteriorment, s’iniciïn les obres. L’alcalde calcula que el termini pot allargar-se, en total, un any perquè les 10 hectàrees i la mitja dotzena de parcel·les d’aquesta primera fase puguin entrar en funcionament. Paral·lelament, però, ja s’han començat a rebre algunes demandes d’empreses que veuen amb bons ulls ubicar-se al nou polígon.

Per altra banda, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà es mostra preocupada davant de l’estudi realitzat que determina com una de les opcions preferents el Polígon d’Olvan per a la instal·lació d’una planta de tractament de residus orgànics i de resta i una planta de compostatge. L’ACEB considera una carta de presentació poc atractiva per a les empreses potencials que vulguin tenir en compte el Polígon d’Olvan per a desenvolupar-hi la seva activitat. L’ACEB creu que cal prioritzar l’interès industrial i de posicionament de la comarca en oferta d’espai industrial de gran format, tant naus com solars. Una visió que l'Ajuntament d'Olvan també comparteix.

Cens definitiu d’espais i marca industrial única

Paral·lelament a l’impuls d’una vegada per totes d’aquest polígon, la #VisióACEB determina que és important crear un cens definitiu i que pugui actualitzar-se a temps real dels espais industrials disponibles, detallant i classificant els serveis associats que poden oferir-se.

Més enllà de les obres realitzades al Polígon de la Valldan, que han de servir per no perdre oportunitats a nivell competitiu de la indústria existent, cal tenir l’horitzó posat en noves actuacions que serveixin per dignificar els Polígons d’Activitat Econòmica del Berguedà amb plans de modernització que suposin accions de millora i posada al dia. En aquest sentit, cal aprofitar totes les línies d’ajuda per aquest sector. Des de l’ACEB, amb la complicitat de les administracions públiques, “ha de liderar el projecte de gestió i manteniment dels Polígons d’Activitat Econòmica del Berguedà per garantir-ne una constant renovació segons les necessitats del moment”, ha afirmat Serarols.

No menys important, i per complementar les accions d’atracció de noves empreses al territori, cal crear una marca industrial única del Berguedà, que cal promocionar juntament amb la posada en marxa d’altres accions per facilitar la instal·lació de nous veïns a la comarca que l’ACEB ja ha explicat, com la creació d’una finestreta única d’habitatge i de treball, per fer que el Berguedà sigui una comarca ben valorada com a destinació per a treballar-hi i viure-hi.