L’ACEBsuma estrena “Les ocupacions no tenen gènere. Sigues l’heroïna de la teva vida” un vídeo per visibilitzar el paper de la dona en sectors tradicionalment masculins

Amb aquesta iniciativa la comissió d’empresàries i directives de la comarca vol animar a les futures generacions a perseguir els seus somnis i a trencar la tradicional barrera de gènere

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, la comissió d’empresàries i directives del Berguedà, ACEBsuma, ha editat un vídeo sota el títol “Les ocupacions no tenen gènere. Sigues l’heroïna de la teva vida”. A través d’una història inspiradora fictícia pretenen visibilitzar el paper de la dona en sectors tradicionalment masculins

Quantes vegades s'ha sentit frases com "això no fa per tu" o "aquesta és una feina d'homes"? I quantes vegades la inèrcia ha empès la dona a tancar-se en un sector laboral concret? “A vegades nosaltres mateixes ens sentim inferiors i no ho hauríem de fer”, reflexiona Mar Jiménez, membre de la comissió de treball ACEB suma. 

Així, el vídeo comença mostrant un grup de nens i nenes jugant, alguns amb nines i altres amb cables. Entre aquest grup destaca una nena, la protagonista, que ens explica en una veu en off que li agrada molt jugar amb cables i ens ensenya el seu expedient acadèmic de 10. Passen cinc anys i veiem com dubta entre estudiar el grau en educació primària (el què tots esperen d’ella) o bé fer el que  realment l’apassiona, el cicle formatiu de grau mitjà en electricitat. Seguidament podem veure que es decanta per fer el que realment vol, estudiar electricitat, un sector tradicionalment masculí. Al cap de deu anys veiem a la protagonista buscant feina i les dificultats que té per trobar-ne. Finalment veiem com ha decidit convertir-se en emprenedora i ha engegat el seu propi negoci.

Amb el lema “Suma’t a la lluita contra les barreres i els estereotips, sigues l’heroïna de la teva vida”, la comissió vol animar a totes les dones a no tenir perjudicis ni pors, que entenguin que res és impossible, que no hi ha barreres, a perseguir els seus somnis. “Per molt difícil o inassolible que sembli, amb esforç i dedicació, tot es pot aconseguir”, afirma Jiménez.  

 

La necessitat de crear referents femenins 

No obstant això, el camí a seguir és llarg, hi ha sectors que continuen sent masculinitzats, com la construcció, la indústria, l’agricultura o les finances. Els treballs que es consideren socialment com productius o tècnics, tendeixen a estar ocupats per homes. "Ens falten professionals dones en el món de les enginyeries, informàtica i és necessari visibilitzar-les", apunta Judit Vinyes, geòloga, geobiòloga i membre de la comissió. 

Amb aquestes accions volem contribuir a l’empoderament femení i construir referents per a les noves generacions, han de tenir clar que no hi ha cap diferència pel que fa a les capacitats per aconseguir un lloc de treball per motius de sexe. En aquest sentit, el president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, ha destacat que “el que hauria de prevaldre en una feina és la capacitat curricular, s’ha de valorar a les persones per la seva experiència, no pel seu gènere. El que necessitem a la comarca són bons i bones professionals”. 

Des d’ACEB suma treballem per motivar a la dona, dotant-la de les eines necessàries per assolir les seves fites professionals i encoratjar-la. Volem seguir donant visibilitat a la dona i posicionar-la en l’entorn econòmic, motivar-la a emprendre dins la seva companyia, o emprendre per tenir el seu negoci.

El vídeo es pot visualitzar al canal de Youtube de l’ACEB a partir d’avui, 8 de març, en aquest enllaç https://youtu.be/YCgLDhBYYjs i es podrà veure també en diferents franges horàries a la Televisió del Berguedà.