Present i futur de Catalunya

Jordi Turull i Albert Castellanos van explicar conjuntament la situació econòmica de Catalunya en quatre grans eixos.

Incentivar l'exportació i atraure inversions productives, desenvolupar sectors estratègics com l'agroalimentari al Berguedà, reformar la política fiscal per permetre l'accés al crèdit a les empreses, són algunes de les mesures que es van proposar a la conferència d'Albert Castellanos i Jordi Turull, el passat divendres a l'ACEB

El portaveu de CIU a la Generalitat Jordi Turull i el secretari de política econòmica d'ERC Albert Castellanos van explicar conjuntament el present i futur econòmic, social i polític de Catalunya en quatre grans eixos.

Mesures de l'Acord d'Estabilitat

Les prioritats de l'actual govern són segons Turull "fer de l'Administració pública una solució", reduïnt tràmits administratius que ofeguen les empreses, també cal aprofitar el potencial de l'exportació i és que Catalunya ja ven més a fora que a l'estat espanyol, però també cal atraure inversions productives com ara la indústria auxiliar de l'automoció. A banda del turisme, la Generalitat vol potenciar sectors estratègics com l'agroalimentari i l'automoció.

En matèria de política fiscal s'inclou l'objectiu de transferir l'ICF en una banca pública per fer més fàcil a les empreses l'accés al finançament.

El pressupost de la Generalitat

Segons Castellanos estem davant del pressupost "més dur que hem vist mai. L'ajust econòmic de Catalunya arriba a l'extraordinaria xifra de 3.800 milions d'euros i per ara "amb prou feines recaptem el 5% dels nostres impostos". Cal afegir la situació d'espoli fiscal perpètua amb Espanya i l'incompliment de les regles del joc per part del govern espanyol, que fa que tingui un deute de 2.700 milions d'euros amb Catalunya, "una xifra que augmenta considerablement si es tenen en compte les infraestructures que l'Estat no ha arribat a desenvolupar a Catalunya". A més, segons Castellanos el dèficit de l'economia central no s'ha repartit equitativament, l'estat "ha centrifugat l'esforç de les retallades a les comunitats autònomes".

La necessitat d'un nou marc polític i el procés de consulta sobiranista

Les xifres del pressupost evidencien una necessitat de canvi. Segons Castellanos "Catalunya seria un estat pròsper i solvent sense Espanya. Amb els impostos que es recapten, n'hi hauria prou per fer un pressupost equilibrat".

Pel que fa al referèndum, Turull va assenyalar el final del 2013 com el moment de consensuar-ne una data.

 

(A la imatge, d'esquerra a dreta Albert Castellanos, Josep Ginesta i Jordi Turull)