Marie Kapretz: “La innovació, la formació i la digitalització afecten la reacció de les empreses davant la crisi de la COVID-19” Destacats

La Delegada del Govern a Alemanya, Marie Kapretz, ha ofert una radiografia de com estan vivint la situació les empreses alemanyes i ha detallat alguns elements clau per facilitar l’adaptació de les empreses.

A Alemanya hi ha 3,5 milions d’empreses i un 99% són pimes. Amb aquestes dades ha començat la videoconferència de la Delegada del Govern de la Generalitat a Alemanya, Marie Kapretz, en una sessió organitzada avui, 16 d’abril, per l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà que tenia per objectiu conèixer com s’estan adaptant les empreses alemanyes a la crisi de la COVID-19.

Segons un estudi de l’impacte del coronavirus en les empreses germàniques, un 65% de les empreses creu que estarà pitjor després de la crisi, un 28% que seguirà igual i un 7% creu els seus negocis hauran crescut. “Algunes d’aquestes últimes empreses són del sector sanitari per l’augment de la demanda, però també hi són aquelles que tenen un model de negoci descentralitzat i que entenen la crisi com una oportunitat”. És important ressaltar que “segurament ja havien apostat per la digitalització i ara els hi està donant els seus fruits”, ha puntualitzat.

Pel que fa a termes organitzatius, Kapretz ha comentat que “a Alemanya les empreses són molt menys jeràrquiques que a Catalunya. En concret, es focalitzen més en els coneixements i a les persones se les reconeix pel valor que aporten a l’empresa i no per la jerarquia”, ha esmentat.

 En aquest sentit, la delegada també ha afirmat que les empreses que millor s’estan adaptant són prou flexibles per comprendre que el compliment de les 8 hores de la jornada laboral no és tan important. “Saben veure al treballador com un aportador de solucions mentre que altres empresaris estan molt obsessionats amb l’assistència i unes hores fixades”. En aquest sentit, “s’ha de fer un canvi mental”, ha subratllat.

 A tall de recapitulació, ha destacat que elements com “la innovació constant, l’educació dels treballadors i de l’equip directiu, l’aposta per la formació tan professional dual com continua i la digitalització”, estan ajudant a molts negocis a tirar endavant.

 Kapretz, ha acabat la seva intervenció comentant que, al Berguedà no tothom veu amb bons ulls la formació contínua i, en canvi, a Alemanya, es considera un factor essencial per a les empreses. “El director d’una empresa no pot saber de tot, calen persones especialitzades i expertes en el seu àmbit per complementar allò que l’equip directiu no sap”, ha conclòs.