SITUACIÓ DE LES EMPRESES I AUTÒNOMS DEL BERGUEDÀ A CAUSA DE LA COVID-19 Destacats

Resultats de l'enquesta sobre la represa de l'activitat a les empreses del Berguedà

El 29 d'abril vam llançar una enquesta a les empreses de la comarca per conèixer quina és la seva situació actual. Des de l’ACEB volem agrair a les 130 empreses que ens heu contestat aquesta enquesta. Gràcies per tot l'esforç que esteu fent. 

Descarrega't l'informe

8 de maig del 2020

Amb la represa de l'activitat empresarial i industrial dins l'estat d'alarma i la pandèmia de la COVID-19, les empreses i persones treballadores del Berguedà estem vivint una situació complicada i sense precedents.

Des de l’Associació comarcal d’empresaris del Berguedà som conscients dels grans esforços que esteu fent les empreses de la comarca per poder complir amb tota la seguretat necessària i intentar desenvolupar l'activitat amb la màxima normalitat tot i les limitacions i dificultats actuals.

Des de l’ACEB vam realitzar una enquesta online i telefònica entre el 29 d’abril i el 5 de maig, per conèixer les dificultats amb les que es troben les empreses, quin és l'estat actual, quines necessitats tenen i així poder treballar per millorar la situació d'empreses, treballadors i treballadores de la nostra comarca. En aquest document analitzem les respostes que ens heu fet arribar 130 empreses. 

Des de l’ACEB volem agrair a totes les empreses que ens heu contestat aquesta enquesta. Gràcies per tot l'esforç que esteu fent.

Número de treballadors

A la comarca del Berguedà, un 89% de les empreses són autònoms, micro i petites empreses de menys de 50 treballadors i un 40% tenen menys de 5 treballadors. De les respostes obtingudes, un 2% són d’empreses agrícoles, un 16% de construcció, un 23% industrials i un 59% del sector serveis.

De l’enquesta es desprèn que un 20% de les empreses i autònoms del Berguedà estan tancades perquè s’han vist obligades a abaixar la persiana pel Reial Decret Llei. Un 42% estan parcialment actives i un 38% estan totalment actives.

En relació a l’activitat, un 76% de les pimes i autònoms del Berguedà està patint una davallada en la seva activitat derivada de l’epidèmia del COVID-19. D’aquestes, un 40% ha vist disminuïda la seva activitat fins a un 50%, un 31% l’ha disminuït fins a un 80% i un 29% l’ha vist reduïda fins al 100%.

No obstant això, per a un 15% la COVID-19 no està tenint cap efecte en termes de reducció de vendes o d’activitat i es mantenen igual. D’altra banda, un 9% del total de les empreses ha vist augmentada la seva activitat entre un 5% i un 30%.

Les empreses segueixen reclamant necessitats en EPIS i elements de protecció

En relació als aspectes que estant afectant a l’activitat de l’empresa, un 54% expressa que els seus clients han cessat temporalment la seva activitat, un 11% manifesta patir manca d’EPIS, un 5% apunta experimentar falta de subministraments, un 1% pateix l’absència de personal per la malaltia del Covid19, un 21% apunta tenir altres afectacions com restriccions de transport, limitacions en el teletreball o mesures de seguretat extremes que els dificulten treballar amb normalitat, i només un 8% no s’ha vist afectada.

Preguntades per les mesures aplicades per pal·liar les conseqüències de la crisi, un 39% de les empreses ha realitzat un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), un 19% ha implementat mesures de teletreball, un 6% s’ha acollit a les línies de finançament addicional extraordinàries impulsades per les administracions públiques, com les de l’ICO, un 5% ha acordat una bossa d’hores amb els treballadors, un altre 5% els hi ha modificat les vacances, un 7% ha reduït l’horari laboral i un 9% ha optat per altres opcions. Entre aquestes altres mesures s’inclouen no realitzar atenció al públic, prescindir del treballadors d’empreses de treball temporal, sol·licitar ajuts del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, o implementar mesures de protecció pels treballadors.

En aquesta pregunta, les empreses han optat per fer combinacions de mesures entre les anteriors apuntades com sol·licitar un ERTO i reducció de l’horari laboral o sol·licitar un ERTO i fer teletreball o fer teletreball i acordar bossa d’hores o sol·licitar un ERTO i demanar un ICO... entre els més destacats.

Pel que fa a la valoració del negoci després de la tornada a la normalitat, la majoria dels enquestats, un 62%, considera que l'impacte es continuarà notant durant els pròxims mesos i que la situació del seu negoci serà pitjor després de la crisi. Estimen que les comandes es veuran reduïdes, ja que les empreses estan més endeutades i els clients no consumiran com abans. D’altra banda, un 36% es mostra optimista i creu que es mantindrà igual perquè considera que la recuperació del mercat serà ràpida. Només un 2% opina que estarà millor perquè la crisi de la COVID-19 els ha suposat una oportunitat.

Quant a les necessitats i peticions del teixit empresarial manifestades a curt termini per fer front a la situació econòmica, la majoria coincideixen en assegurar que notaran una manca de liquiditat, hauran de reestructurar la plantilla i potenciar el teletreball, reorientar les vendes i potenciar tant les xarxes socials com la venta en línia, aplicar mesures de seguretat i higiene, millorar l’exportació i demanar ajudes a les administracions davant la gran necessitat de facilitats econòmiques i administratives.