El micromecenatge com a finançament alternatiu

Davant d’un problema de recursos econòmics, Bàsquet Manresa va aconseguir 40.000 € gràcies a una campanya de crowfunding

El Crowdfunding o micromecenatge s’està estenent com una nova via per finançar projectes amb la suma de petites aportacions individuals

A l’abril, Bàsquet Manresa perdia el seu principal patrocinador i començava una campanya per recollir els 40.000 € que necessitava per continuar la temporada. A canvi de les aportacions, els mecenes podien escollir entre diferents propostes; des d’entrades per veure un partit, samarretes signades o per als més generosos un anunci a les pantalles led a canvi de 5.000 €.

De fet, a nivell de comarca hem conegut diferents projectes que s’estan finançant gràcies al crowdfunding. Hi ha molts portals web que el gestionen, tots amb un funcionament similar però amb propòsits diferents; n’hi ha dirigits exclusivament a iniciatives culturals, d’altres enfocats a la creació de noves empreses.

Com funciona?

En el cas de Verkami, les empreses/associacions/particulars tenen 40 dies recaptar el finançament necessari. Si s’aconsegueix, es fan els càrrecs bancaris als comptes de les persones que han fet les petites aportacions.

En cas de que no s’aconsegueixi, les quantitats que els mecenes s’han compromès a aportar no es faran efectives i el projecte no rep els diners. Verkami cobra un 5% del que recapta el projecte i només en cas que aquest aconsegueixi el finançament.

El micromecenatge és un recurs a tenir en compte per als nous emprenedors amb una idea però sense recursos per fer-la realitat ja que per ara és complicat obtenir diners a través de les entitats bancàries. Un cop decidit que s’intentarà finançar a través de crowfunding s’haurà d’acompanyar d’una estratègia per comunicar el projecte de la millor manera possible i així aconseguir que les empreses o individuals s’hi sumin i facin les aportacions (què oferirem a canvi?). També pot ser d’utilitat per empreses amb recorregut que tenen nous projectes però no han trobat el finançament per continuar.

Si més no, què hi perdem per intentar-ho?