Com desestacionalitzar els establiments de turisme rural?

Una jornada tècnica organitzada pel DARP i l'Escola Agrària del Solsonès té lloc a l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà amb una àmplia assistència de propietaris i gestors d'establiments de turisme rural.

La jornada s’ha realitzat a les instal·lacions de l’Aceb el dimarts 27 de novembre, i tots els organitzadors en destaquen el gran èxit de participació i interès que ha suscitat el tema. L'acte ha estat presentat per Montserrat Giné, cap de l’Oficina Comarcal del DARP al Berguedà i ha servit per veure per què és important desestacionalitzar el sector i com fer-ho amb propostes i eines concretes.

L'estacionalitat és tradicionalment un dels principals problemes del sector turístic en general, i pren més importància en el cas d'establiments amb menys capacitat que la de les altres ofertes turístiques, especialment en anys en que l'índex d'ocupació no és tan bo com s'esperaria, com és el cas d'aquest 2018. Segons l’Associació d’Agroturisme del Berguedà, l’índex d’ocupació es troba per sota del del 2017, no arribant a la plena ocupació en mesos com l’agost (90%) o en caps de setmana especials. 

D'altra banda, l'oferta de places i la competència són molt altes a la comarca: segons dades Idescat 2017, el Berguedà ofereix en conjunt 10.646 places turístiques. D’aquestes, 1.425 les ofereixen els 152 establiments de turisme rural que hi ha, competint entre ells i amb les 1.235 places que ofereixen els 51 hotels, i les 7.986 places que ofereixen 19 càmpings. 

Oferir més serveis (gronxadors, piscina, wi-fi, etc.) és el sistema tradicional amb el que els diferents establiments competeixen entre ells pels mateixos clients. Sistema en el que els propietaris d'establiments de turisme rural clarament confien perquè saben del cert que un servei concret pot ser el fet diferencial pel qual els clients potencials decideixen.

La proposta de l'Agència Catalana de Turisme passa per fer una acció no tant a nivell individual de cada establiment sinó més de zona i dins d'una estratègia de màrqueting experiencial pensada per arribar a altres públics i en dates diferents a les clàssiques, permetent millorar en conjunt les dades d'ocupabilitat i econòmiques del sector. Així ho ha exposat la Sra. Dèlia Montesinos, responsable de turisme d’interior i de muntanya i màrqueting estratègic de l’Agència Catalana de Turisme, concretant les experiències en programes d'àmbits culturals, de cicloturisme, de senderisme o d’etnoturisme.

Per part de la Sra. Marinel·la Mosquera, CEO de Pedratour, i següent ponent de la jornada, la proposta passa per la comercialització de rutes també experiencials que acabin en una estada de per exemple 2 o 3 dies en una casa rural per descansar-hi, així com la recerca de clients a l’estranger per augmentar el mercat.

La cloenda de la jornada ha estat a càrrec del Sr. Vicenç Linares, Conseller de Turisme del Consell Comarcal del Berguedà.

Aquesta ha estat la darrera de les 13 jornades que s'han dut a terme a l'Aceb al llarg del 2018, que han comptat amb l'assistència de més de 240 persones en total arribant a públics diversos (metall, tic, indústria 4.0, internacionalització, porta a porta...) i que compten amb diferents organitzadors segons el cas: l'Escola Agrària del Solsonès, el DARP, el Col·legi d'Enginyers Graduats i d'Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, Prevint, Acció... i col·laboradors diversos com l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, etc.